Den ultimative drøm for Sebastian Grundtvig er at blive den bedste tennisspiller nogensinde. Det kortsigtede mål er top 50 på ITF og at spille junior Grand Slam

Da Tennisavisen forleden talte med 15-årige Sebastian Grundtvig blev han lidt spøgefuldt spurgt, om hans drøm var at blive en ny Wozniacki, en ny Carlsen eller en ny Grundtvig – med henvisning til den berømte digter N.F.S. Grundtvig.
Uden større tøven svarede Sebastian, at han hellere ville være en ny af ”min egen”, hvilket også var det svar, der var forventet.
Sebastian blev også spurgt, hvilke drømme og forventninger han har til en fremtidig karriere.

Efter en kort tænkepause nævnte han som sit ultimative mål – og han pointerede det ultimative – var at blive den bedste tennisspiller nogensinde, hvilket Tennisavisen gerne må citere ham for.
Han tilføjede herefter, at hans mål lige nu er at komme i top 50 ITF og dermed få mulighed for at spille junior Grand Slams, hvilket han håber på allerede næste år.

Tæt tilknytning til klubben HIK
Sebastian startede med at spille tennis som 6-årig, fordi hans storesøster Sofies gode veninde Ditte Marie Egelund gerne ville have hende med til tennis, og da hun fandt det sjovt, begyndte Sebastian også selv at spille.
Søsteren var dengang elite-svømmer, og hun var også god til tennis, hvor hun var rimelig højt rangeret i de yngste årgange, men hun er siden stoppet med tennis og har koncentreret sig om gymnasiet, hvor hun samme dag havde sidste skoledag, inden hun om kort tid bliver student.

Sebastian har altid spillet i HIK, og han pointerer, at han føler sig stærkt knyttet til denne klub, hvor han har haft optimale muligheder og god opbakning.
På grund af det tætte tilhørsforhold til HIK, var det helt naturligt, at Sebastians konfirmation forleden blev fejret i HIKs restaurant.
Det blev hurtigt åbenlyst for alle med indsigt i dansk tennis, at der er tale om et talent med stort potentiale, da Sebastian 3 år i træk vandt UM i U12 – første gang som 10-årig, og på den internationale scene markerede han sig som en af de allerbedste, bl.a. med 6 TE-titler og 3. plads ved den prestigefyldte Orange Bowl i USA.

Tidligere danske topspillere som træner
Sebastian har haft det privilegium at have nogle af de dygtigste trænere, man kan tænke sig.
Fra 8-9 års alderen var det primært Tine Scheuer-Larsen, der har taget sig af hans tennismæssige oplæring og udvikling.
Tine er en beskeden person, som ikke ønsker at fremhæve sin egen betydning, men der er næppe tvivl om, at hendes egen erfaring som spiller og professionelle tilgang har været stærkt medvirkende til de iøjnefaldende præstationer, som både Sebastian og en anden af Tines elever, Hannah Viller Møller har opnået – for Hannah senest sølv ved senior DM inde og en ITF-titel ved Grade 4 i Sverige.

Tennisavisen har bedt Tine fortælle om, hvordan det har været at arbejde med Sebastian, hvilket hun både betegner som en dejlig opgave og en udfordring, fordi han har været målrettet helt fra starten.
Sebastian var både lydhør og havde alligevel sine egne meninger, hvilket for Tine er en god kvalitet, som viser at man selv er meget bevidst om sine mål.
Hun beskriver Sebastian som meget perfektionistisk, hvilket i sig selv er en udfordring, og for ham blev tennis tidligt en livsstil, hvor han stadig tænker tennis, når han har forladt træningsbanen.

Sebastian har også forståelse for, at talent alene ikke gør det, hvilket Tine udtrykker således: ”Hard work beats talent – if talent doesn’t work hard”.
På spørgsmålet om, hvor langt Sebastians potentiale kan række, ser Tine ingen grund til at sætte begrænsninger, og hun har forsøgt at ”opdrage” ham til at blive ”flyveklar” som en uafhængig professionel tennisspiller.

Efter ansættelsen af Kenneth Carlsen i HIK, har Sebastian fået tilknyttet yderligere en træner-kapacitet, som også har haft stor betydning for hans fortsatte udvikling.
Hvor det tidligere primært var Tine, som trænede med Sebastian, er det nu mest Kenneth.

Skader skabte forståelse for fysisk træning
Da Sebastian blev U14, var det første år præget af skader, hvilket i nogen grad hang sammen med, at han voksede ”skævt”, og en skade i skulderen bevirkede, at han i ni måneder ikke kunne træne optimalt.
Tine mener dog, at denne periode har været med til at gøre ham endnu bedre, fordi han har udvist stor disciplin og stædighed for at kæmpe sig tilbage.
Han har desuden fået stor forståelse for nødvendigheden af at prioritere den fysiske træning, og derfor har han de seneste 18 måneder gennemført målrettet fysisk træning i samarbejde med Frederik Rasmussen, som også beskæftiger sig med elite sportsudøvere i golf og badminton, og desuden siden marts 2016 er tilknyttet HIKs talenthold.
Tidligere syntes Sebastian, at fysisk træning var en smule tungt, men da han har fået forståelse for nødvendigheden af den fysiske træning, har han det helt fint med det, og ofte glæder han sig til denne træning.

I kampen for at vende tilbage har Sebastian desuden fået hjælp af Oesteopat Marlene Krause, som behandler mod skader og ømhed og giver forebyggende behandlinger, når han har ondt et sted, og nogle gange bliver han også checket, selvom der ikke er skader, så eventuelle problemer kan forebygges.
Som en understregning af hvor seriøst Sebastian griber tingene an, nævnte han efter Tennisavisens interview, at han også gerne vil påpege vigtigheden af den rette ernæring gennem kosten.

Forståelse for betydning af god attitude og fokus
Det mentale spiller som bekendt også en stor rolle i tennis, og derfor blev Sebastian spurgt, hvor meget der fokuseres på det område.
Sebastian har ikke tilknyttet en decideret mental-træner, men både Tine og Kenneth, der begge som aktive spillere har stor erfaring på området, har haft stor fokus på det mentale og lært Sebastian en masse.
Tine mener også, at både hun og Kenneth kan give nogle gode ting videre, da de begge selv har prøvet det, og hun nævnte også, at arbejdet med Eva Dyrberg og Kristian Pless har givet en erfaring, som kan være til gavn for Sebastian, som virkelig har temperament, hvilket han er blevet god til at håndtere.
Pless vandt juniorernes Australian Open 1999, og Dyrberg blev Europamester i U18 i 1998.

Sebastian fremhæver selv den betydning, som Tine og Kenneth har haft ved at lære ham at have en god indstilling og attitude på banen.
Han ”indrømmer” dog, at han tidligere har tabt kampe, fordi han tabte hovedet og blev så frustreret, at han ikke kunne håndtere modgangen, men han er blevet væsentlig bedre til det, selvom det stadig kan ske nogle få gange, at han bliver frustreret og måske taber 2-3 partier, men han har efterhånden lært at genfinde sit fokus og komme tilbage igen, og han nævnte som eksempel herpå turneringen for nylig i Marocco, hvor han vandt 4 af 5 tre-sæts kampe.

Han arbejder forsat på at undgå frustrationerne og bevare en god attitude hele vejen.
Udover Tine og Kenneths betydning nævnte Sebastian også Dave Bandelin fra Euroelite Tennis, som ligeledes har haft bidraget til, at Sebastian følger den lagte taktik ved at bevare fokus og en god attitude under kampene.

Junior Grand Slam næste år er et delmål
Da snakken faldt på, hvorvidt Sebastian allerede nu, hvor han lige er fyldt 15 år, skal satse på udelukkende at spille i de højeste kategorier eller afveksle med Grade 3 og 4, betonede Sebastian at han meget gerne vil spille junior Grand Slam så snart, som det er muligt, men han ville dog ikke udelukkende spille Grade 1 og 2. Eksempelvis vil en Grade 4 i Danmark formentlig blive prioriteret højere end en Grade 2 et eller andet sted.
Ofte afhænger planlægningen også af, hvilke turneringer der er mulighed for at komme ind i, og derfor blev turneringen i Casablanca i Marocco forleden valgt, da der bød sig en mulighed for at komme med i en Grade 1.
En sidegevinst er, at deltagerne har bedre vilkår og får dækket udgifter til ophold og fortæring ved Grade 1, men det er dog de sportslige udfordringer, der afgør valget af turneringer.

Det viste sig at være en meget klog beslutning, da Sebastian ved denne Grade 1 turnering nåede til kvartfinalen efter undervejs at have besejret 17-årige Alexis Canter (GBR), der er no. 59 på ranglisten.
Han betegner selv kvartfinalen ved denne Grade 1 som sit hidtil bedste resultat i karrieren, selvom han først overvejede, om højdepunktet var 3. pladsen ved Orange Bowl som U12 eller 5. pladsen sidste år som U14.
Ugen efter det flotte resultat i Casablanca var Sebastian helt fremme i finalen i en Grade 3 turnering samme sted, og hvis han havde vundet den, var den formentlig blevet udpeget som højdepunktet.
Disse imponerende resultater bevirker, at Sebastian på den seneste ITF-rangliste er no. 216, og dermed er han den næsthøjst rangerede i sin egen årgang 2001, hvor han kun er overgået af no. 171 Chun Hsin Tseng (TPE).

Med til planlægningen hører også at få en passende vekselvirkning mellem træning og deltagelse i turneringer, hvor Sebastian finder den optimale blanding som ca. 3 uger med træning og 2 uger ude med turneringer.
Den høje placering indikerer, at det kan være realistisk, at Sebastian allerede næste år som 16-årig kan få mulighed for at deltage i flere af Junior Grand Slam turneringerne, hvilket er et af hans store kortsigtede mål, og Tine støtter ham heri ved at påpege vigtigheden af, at han på et tidligt tidspunkt bliver fortrolig med atmosfæren ved Grand Slam, hvilket kan gavne ham, når han som senior selv deltager i Grand Slam.

Træning og lektier mellem turneringer
På spørgsmålet om hvordan man udnytter tiden mellem to turneringer, hvis man bliver slået tidligt ud i den første turnering, fortalte Sebastian at han plejer at træne og lave fysisk træning samt finpudse ting inden næste turnering. Desuden har han nogle gange lektier med eller spiller kort med de andre deltagere.

Han følger også ofte med i nogle af kampene og forsøger at lære noget af de bedste blandt spillerne.
Sebastian foretrækker at træne sammen med spillere, som han kender og rejser sammen med, men når han er af sted på egen hånd, hvor der ikke på forhånd er sørget for træningsbaner, partnere eller arrangeret træningskampe, spørger han som regel nogle af de andre spillere, om de kan træne sammen, og han bliver også selv spurgt om han kan træne.

Støtte fra sponsorer og forældre uvurderlig
Sebastian har allerede ved årets French Open fået mulighed for at snuse til atmosfæren ved en Grand Slam, idet han i konfirmationsgave fik en tur til Roland Garros, hvor han blev inviteret til Wilsons lounge sammen med de andre spillere, hvorved han får en fornemmelse af, hvordan det foregår og dermed kan være bedre forberedt, hvis han selv deltager næste år.
Allerede da han var 10 år opsøgte Wilson Sebastian, som gennem en international sponsoraftale får en god støtte fra firmaet, der betegnes som en stærk partner for Sebastian. Det samme gælder Asics, som også hjælper godt med beklædning mv.

Derudover får Sebastian økonomisk støtte via en sponsoraftale med ejendomsselskabet CASA Nord, og han har også en sponsoraftale med Marlene Krause om de førnævnte behandlinger.
Da Team Danmark har trukket det meste af støtten til dansk tennis, får Sebastian endnu ingen støtte derfra, og da både DTF og klubben har begrænsede bugetter, kan alle udgifter langt fra dækkes af de midler, der stilles til rådighed, og derfor er støtten fra både sponsorer og – ikke mindst – forældrene en forudsætning for, at det overhovedet er muligt at dække de omkostninger, som er forbundet med at forfølge Sebastians ambitiøse mål.

Forrige artikelITF Rochester: Mikael Torpegaard i semifinale for anden uge i træk
Næste artikelTE Kystmesterskaberne 2016: Little big man takes the title
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.