Det trak store overskrifter, da Maria Sharapova blev taget for doping. Overskrifterne fortsatte, da russeren under stor medieopmærksomhed gjorde comeback dagen efter karantæneudløb i tyske Stuttgart. Tilbage står spørgsmålet, om sporten moralsk kan forsvare at hjælpe Sharapova tilbage til toppen eller hun selv skal arbejde sig derop.
Han er direktør i Anti Doping Danmark, den tidligere holdleder i Birkerød Tennis Klub, Michael Ask. Udover Doping beskæftiger organisationen sig også med at bekæmpe Matchfixing og andre elementer, der kan true sportens integritet. Ask var meget klar i mælet, da Maria Sharapova inden strafudmålingen mente hun ikke var vidende om, at det stof hun blev testet positiv for (Meldonium) var på WADA´s positivliste. Det var russerens eget og ingen andres ansvar, og samtlige atleter ved, hvor de kan få oplysninger om ændringer og andet på disse lister.
Mindre oplagt er det, set udefra, at Michael Ask tager del i den debat der har hersket efter Maria Sharapova har udstået karantænen for ulovlig brug af Meldoinium under Australian Open. Det handler i høj grad om moral vs. Økonomiske interesser fra især de store internationale tennisorganisationer. En debat der på ingen måde er sort/hvid og som har affødt mange kommentarer, også fra profilerede tennisstjerner som Caroline Wozniacki og Andy Murray. Begge er på linje med Ask i opfordringen til ikke at hjælpe Sharapova på vej via Wild Cards og dermed give russeren en fordel i jagten på et hurtigt comeback til tennistoppen. Men hvorfor giver Michael Ask udtryk for sin holdning?
”Det her handler om meget mere end Wild Cards eller ikke Wild Cards. Det er en integritetsdebat og evnen til at skabe en sund kultur, det handler om. Det at give Maria Sharapova Wild Cards umiddelbart efter udløb af karantænen sender et stærkt signal om, at hvis du bare er kendt nok, så skal du nok blive hjulpet tilbage efter du har snydt. Det er i min verden et forkert signal at sende til de kommende generationer. De skal lære, at selvfølgelig er du velkommen i klubben efter endt karantæne, du skal bare spille dig op fra det niveau, du er faldet til i den periode du var væk,” forklarer Michael Ask.
Perioden på 15 måneder betød at Maria Sharapova mistede alle point til verdensranglisten. Det betyder at hun uden rangering i princippet ikke kan spille med ved andet end de mindste internationale tennisturneringer. Turneringer med en samlet præmiesum på 10.000 dollars og turneringer, hvor hun ydermere vil skulle igennem kvalifikationen. En lang og slidsom vej tilbage for den tidligere Wimbledon- og French Openmester.
Moralsk ansvar taget alvorligt i French Open
I Stuttgart var der et sammenfald i sponsorinteresser. Porsche er hovedsponsor for såvel Maria Sharapova som for turneringen i Tyskland. Et sammenfald af interesser, der på det kommercielle plan gør det forståeligt, at turneringen udstedte et Wild Card til Maria Sharapova.
En anderledes tilgang til tingene havde man i det franske tennisforbund, der arrangerer French Open i Paris. Med en helt anden økonomi ligger man her ikke på samme måde under for kommercielle interesser. Manden med beslutningen, præsidenten i det franske tennisforbund, Bernard Giudicelli, var klar i mælet om, at turneringen ikke ville invitere Maria Sharapova med.
”Vi ville ikke behandle Maria Sharapova anderledes end enhver anden spiller i situationen efter endt dopingkarantæne. Vi taler sammen med de internationale tennisorganisationer om at intensivere kampen mod doping. En kamp dette tilfælde har vist er nødvendigt at kæmpe, blandt andet vil vi gerne have flere test af spillerne,” lød det fra Bernard Giudecelli.
Han understregede, at Maria Sharapova, der har vundet to gange tidligere i Paris, er mere end velkommen ved turneringen. Hun skal bare spille sig til det, hvilket ikke var tilfældet da der var skæringsdato for deltagerfeltet til årets anden Grand Slam. Det handler om moralen ved, at man skal gøre sig sportsligt fortjent til at være her, lyder det fra præsidenten.
Fælles retningslinjer
Den internationale tennis er delt op af tre organisationer. ITF som den store samlende enhed, mens ATP og WTA har ansvaret for langt de fleste større turneringer. Der er derfor en stor udfordring med at få de tanker som eksempelvis det danske ITF-bestyrelsesmedlem Thomas Kønigsfeldt har ytret ned til de turneringer, der organiseres af ATP/WTA. Tanker der går på, at forbyde Wild Cards til spillere, der netop er vendt tilbage efter en dopingkarantæne. Tanker der er sød musik for Michael Ask.
”Det er opmuntrende at se, hvad French Open har gjort. Ansvaret skal i høj grad komme oppefra i den her sag, du kan ikke forvente de små turneringer kan se sig udover kommercielle interesser. ATP/WTA/ITF skal hæve sig op og se ned på den sport, de gerne skulle sikre for fremtiden. Det gør man ikke, hvis man som med Sharapova-sagen bliver i tvivl om, at der er en hjælpende hånd til en doping-synder, bare fordi du har været en stor stjerne. Det er forskelsbehandling og sætter troværdigheden på spil, den er farlig at lege med,” slutter Michael Ask.
Maria Sharapova har valgt ikke at anmode om et Wild Card til Wimbledon. Til gengæld er hun her kvalificeret til kvalifikationsturneringen, hvor hun har meldt sin ankomst.