Mange unge håbefulde tennisspillere får at vide, at de "bare" skal tænke positivt - altså hvor svært kan det egentlig være!?
For at være ærlig, så er jeg overbevist om, at positiv psykologi virker I mange forskellige tilfælde og arenaer, men når det så er sagt, så er jeg også overbevist om, at det er et quick fix, der ikke holder på den lange bane!
Hvis du føler dig under stort pres i en længere periode, eksempelvis en tenniskamp eller til en hel tennisturnering, så er jeg overbevist om, at du langt de fleste af gangene vil tabe kampen mod de negative tanker. Det er ikke vores naturlige tilstand at være bekymringsfrie eller tænke positivt, når vi føler et stort pres på vores skuldre. Sådan fungerer vores krybdyr-hjerne ganske enkelt ikke.
Lad mig forsøge at forklare ved at give et eksempel, som måske et lidt langhåret for nogle, men følg mig en gang;
Forestil dig et spil skak.
Alle de hvide brikker kan vi kalde for de positive tanker og alle de sorte brikker kan vi kalde for de negative tanker. Der vil naturligvis altid være lige mange af de hvide og sorte brikker og det samme gør sig gældende i vores hoved.
Spillet starter og én af de hvide brikker rykker frem på pladen. Den hvide brik siger ”Jeg har forberedt mig godt. Jeg er klar til kamp”. Straks efter rykker en sort brik frem og siger ”…men kan du ikke huske den turnering sidste sommer, hvor du også havde forberedt dig helt vildt godt, men du alligevel spillede dårligt?”.
Så kan du godt som tennisspiller forsøge at rykke endnu én af de hvide brikker frem og sige til dig selv ”Men jeg har altså forberedt mig endnu bedre og på en ny måde den her gang. Jeg er bedre nu. Jeg tror på dig selv, så skal alt nok gå”.
Igen vil du som tennisspiller blot opleve, at en ny sort brik vil rykke frem og eksempelvis fortælle dig ”Jeg er da ligeglad med, at du har forberedt dig bedre eller du tror mere på dig selv, du laver jo alligevel altid dobbeltfejl, når det virkelig gælder”.
Min pointe her er, at det handler ikke om ”bare at tænke positivt”. For hvis du engagerer dig i kampen mod de negative tanker, så har du INGEN chance for fuldt fokus på at udføre dine slag og følge den gameplan, der er lagt for kampen. I stedet vil din opmærksomhed være et helt andet sted og trænere og forældre vil klø sig selv i håret over det manglende fokus på hvad, der inden kampen er blevet defineret som det primære fokus.
Mit råd er, at du i stedet skal være mere som selve skakbrættet! – Ja, jeg sagde jo, at det blev lidt langhåret!
Gør plads til både de positive og negative tanker. Anerkend, at de er der, men engager dig ikke I deres kamp. Bliver du alligevel fanget af enten én af de positive eller negative tanker, så er det helt normalt. Faktisk handler det mere om at være god til at genvinde dit fokus end at fastholde det. Så snart du registrer, at dit fokus har ændret sig, fokuser igen på gameplanen.
Selvom det kan ligne, at de bedste spillere i verden er i stand til at styre hvad de tænker og føler, så er det ikke sandheden, men de er over tid blevet gode til at genvinde fokus på det, som de ved, vil maksimere deres mulighed for at vinde.
Husk på, at det er meget vigtigere hvad du GØR, end hvad du tænker og føler på banen.