Kan Holger Rune tage det sidste skridt op til den øverste plads på verdensranglisten hjulpet af Boris Becker? Kan Caroline Wozniacki finde et niveau til tennis på internationalt topniveau? Kan Clara Tauson en gang for alle undgå at skader hæmmer hendes vej mod toppen? Tre spørgsmål som giver en yderst interessant 2024-sæson for danske tennisfans.
Det var helt unikt. Faktisk enestående. Da jeg tilbage i starten af 00´erne på to dage kunne se tre danskere i aktion ved Wimbledon. Nuvel, det var første runde og de tabte alle tre. Det var alligevel en milepæl for dansk tennis, at både Kristian Pless, Kenneth Carlsen og Eva Dyrberg var kvalificeret til den mest traditionsrige turnering i verden. En af de turneringer alle unge tennisspillere drømmer om at deltage ved. En drøm der kun for ganske få bliver opfyldt.
Derfor er det også helt vildt i en historisk kontekst, at vi går et 2024 i møde, hvor vi på ingen måde som danskere vil være stolte af, at tre danske spillere taber i første runde af Wimbledon. Det vil med de senere års præstationer af Holger Rune, Clara Tauson og Caroline Wozniacki roligt kunne betegnes som en fiasko.
For de mange toppræstationer af først Caroline Wozniacki og i de senere år af Holger Rune og Clara Tauson har naturligt løftet forventningerne til de danske præstationer på den internationale tennisscene. Til trods for store forventninger og opmærksomhed omkring de danske spillere, så har de på hver deres måde et spørgsmålstegn ud for sig, inden vi tager hul på endnu en tennissæson.
Caroline Wozniacki vil spille nær fuldt program
Den danske Grand-Slamvinder Caroline Wozniacki vendte i slutningen af 2023-sæsonen højst overraskende tilbage til international toptennis efter et par år væk fra sporten. To børn og en tiltrængt pause senere gik danskeren via en række Wild Cards direkte ind i en række store internationale turneringer. Særligt årets sidste turnering for danskeren, US Open, gav et stærkt billede af en dansker, der har niveau til at dyste med på øverste niveau.
Sejren mod den dobbelte Wimbledon-mester i New York, Petra Kvitova, gav gode perspektiver for den karriere Wozniacki i 2024 for alvor skal kickstarte. Derfor undrede det også mange, da danskeren meldte ud, at US Open var sidste turnering i 2023. For hvorfor ikke fortsætte de gode takter fra New York og spille en masse kampe i efteråret der, hvor mange andre spillere begynder at blive ”trætte” efter en lang sæson?
Et af svarene skal nok findes i, at danskeren med to små børn derhjemme naturligvis vil være mere selektivt med, hvilke turneringer hun deltager i. Ydermere er det et helt naturligt at tænke, at Caroline Wozniacki og temaet omkring hende gerne lige ville have svar på et par spørgsmål, inden den storstilede kampagne tilbage mod verdenstoppen blev sat ind. Var de ting far og datter så på træningsbanen rigtige? Var niveauet som det var før karrierestoppet, kunne det bære også i kamp? Svarene var så gode, at danskeren har intentioner om at spille et langt større og omfangsrigt program i den kommende 2024-sæson.
– Jeg ved ikke, hvor længe jeg skal spille. Om det bliver et, to eller tre år. Jeg kan ikke forudsige fremtiden. Men jeg må også tænke på, at jeg ikke er så ung længere. Jeg er 33 år. Der er stadig en som Venus Williams (43 år, red), der er ældre end mig. Der er også nogle andre, der er ældre, men jeg har lært, at man ikke kan forudsige noget. Når det er sagt, så har jeg bestemt planer om at spille meget mere næste år. At spille noget, der minder om et fuldt program, siger Caroline Wozniacki.
En af de helt store fordele for Caroline Wozniacki i jagten på igen at blive en del af verdenstoppen, er hendes brand. I 2018 lykkedes danskeren med at vinde Australian Open efter en marathonfinale mod rumæneren Simona Halep. Den sejr, kombineret med de mange år i den absolutte verdenstop og mere end 60 uger som verdens nummer 1, vil hjælpe Caroline Wozniacki godt på vej. Mange turneringer rundt omkring i hele verden vil give danskeren Wild Cards, da de gerne vil identificere sig med danskerens globale brand, der vil smitte af på lige præcis deres turnering.
De gode forudsætninger for at kunne blive en del af den internationale top kræver naturligvis, at Caroline Wozniacki vinder en masse tenniskampe. Nok er danskeren et andet sted i livet, nu hvor familielivet er etableret, men det ændrer ikke ved det faktum, at der er sket meget i den periode, hvor danskeren har været fraværende. En række nye spillere er kommet til, Coco Gauff, Iga Swiatek og en flere nye spiltyper. Spillere med en anderledes spillestil end den, danskeren typisk har dystet mod.
Derfor bliver det yderst interessant at finde ud af, hvordan Wozniacki står styrkemæssigt mod de spillere, der ikke var en del af verdenstoppen sidst danskeren var aktiv. Kan Caroline Wozniacki komme tilbage og præstere en mere kynisk form for tennis, hvilket vi har set fra andre mødre f.eks. Kim Clijsters, så er mulighederne gode for flere store titler i en tid, hvor kvindetennis ikke har deciderede superstjerner. En ting er sikkert, det bliver vildt spændende at følge Caroline Wozniackis kamp for store titler i 2024.
Tausons næste triumftog?
Hvis 20-årige Clara Tauson de seneste år har drømt om året 2021, forstår man det godt. I mange år havde tennisverdenen haft fokus på de to store åbenlyse talenter i dansk tennis, Clara Tauson og Holger Rune. Begge havde de udmærket sig i store internationale juniorturneringer og med Caroline Wozniackis mange store internationale sejre, så var forventningerne til, hvad danske tennisspillere kunne præstere på den internationale tennisscene naturligt blevet skruet i vejret.
2021 startede og sluttede på toppen for Clara Tauson. En WTA-sejr i Frankrig til at åbne året med og endnu en i Luxembourg i slutningen af året. Ligeledes blev sejrene fulgt op af flere kampsejre i Grand-Slamturneringer, noget der sendte danskeren op som nummer 33 i verden i de første måneder af 2022 som en kulmination på et meget flot 2021 for den danske teenager. Fundamentet var solidt. På alle fronter. En kraftbetonet spillestil blev bemærket i hele verden, hvor internationale medier hurtigt observerede, hvordan dansk tennis tydeligvis producerede spillere til verdenstoppen på samlebånd.
2022 og 2023-sæsonerne har for Clara Tauson været alt andet, end hvad årene forud havde indikeret. Svigtende resultater, skader og skavanker har igen og igen holdt Clara Tauson fra at dyste kontinuerligt på internationalt topniveau. En del af skaderne er blevet koblet til det faktum, at tennisspillerens krop ikke var færdigudviklet. Det i en tid, hvor den kom under et fysisk pres som følge af mange kampe og hård træning kom med en pris. Kunne man have forebygget det? Svært at sige, det er altid individuelt at finde frem til, hvor hårdt et pres en topatlets krop kan klare. Sikkert er det, at teamet omkring Clara Tauson de senere sæsoner har lært meget om, hvordan de skal planlægge sæsonen.
Slutningen af 2023-sæsonen har givet både opløftende og nedslående perspektiver på den sæson, vi kan forvente af Clara Tauson i 2024. Danskeren har via en række stærke præstationer spillet sig tilbage ind i verdens top-100, noget der giver et godt udgangspunkt. Kvalifikationer til de fire Grand-Slams er ikke længere en nødvendighed, så kræfterne kan fokuseres udelukkende på at vinde de vigtige kampe i hovedturneringerne i Melbourne, Paris, London og New York. Er man med her, bliver der også udbetalt store præmiepenge, noget der sikrer det økonomiske fundament for danskeren, der har haft udfordringer på den front særligt det seneste år.
På den mindre positive side har afslutningen på 2023-sæsonen igen været præget af en række turneringer, hvor Clara Tauson skadet har trukket sig fra kampe. Noget tyder på, at kroppen stadig er den største udfordring, der står imellem danskeren og igen at kunne etablere sig blandt verdens top-50. Et mål der, hvis de fysiske forudsætninger er tilstede, på alle måder er realistisk for Clara Tauson.
Kan Holger og Boris knække kvartfinalekoden?
For Holger Rune er spørgsmålene på en helt anden måde bundet op på, hvilken eksplosiv udvikling den bedste danske mandlige tennisspiller i flere årtier har været igennem. I en sæson, der bød på flere kvartfinalepladser i Grand Slamsammenhæng, lykkedes det ydermere at kvalificere sig til sæsonfinalen.
En præstation der sætter en tyk streg under, hvilken stor sæson danskeren har haft, når han er blandt de 8 bedste i en sæson på ATP-touren.
Tager man den store periode fra Wimbledon og frem, hvor resultaterne svigtede, så gør det blot præstationen endnu mere imponerende. Den svære resultatmæssige periode satte gang i en trænerrokade omkring danskeren, der sidst på året endte med at ansætte Boris Becker som ny cheftræner. De to fandt hurtigt formlen på, hvordan de skulle samarbejde og resultaterne fulgte efter i en grad, så samarbejdet mellem de to fortsætter i 2024.
Derfor er spørgsmålet, der bliver sat ved Holger Rune, af en positiv karakter, da danskeren kommer fra en stor 2023-sæson. En sæson der, kombineret med tilknytningen af Boris Becker, naturligt stiller spørgsmålet:
Bliver 2024 sæsonen, hvor Holger Rune vinder en Grand Slam?
Der er ingen tvivl om, 2023 har understreget danskeren har niveauet. Erfaringer, både gode og dårlige, er blevet samlet. Nu har man et team med Grand Slamvindererfaring, hvilket i det kommende år bliver en vigtig ingrediens i arbejdet på at blive den første danske mand til at vinde en Grand Slam i single.
Uanset om det er Caroline Wozniacki, Clara Tauson eller Holger Rune, så er der mange spændende ting at følge i den kommende 2024-sæson som dansk tennisfan. Vi glæder os, vamos!