Mange spillere ønsker at spille kampe internationalt, dette være både på TennisEurope, ITF Junior og Pro Circuit niveau, og fælles for alle disse spillere er at arbejdet frem mod dette mål starter nationalt, dvs. med deltagelse i nationale turneringer på forskelligt niveau.

Artikel skrevet af: Daniel Mølgaard Nielsen

Koncentrer dig

Antallet af kampe pr. år er der mange meninger om og tallet stiger selvfølgelig jo ældre spillerne bliver. Men langt vigtigere for disse kampe er kvaliteten af dem, dvs. hvor meget modstand/hvor tætte kampe er der tale om.

Er der for stor niveau forskel på spillerne i en given kamp sker der enten det, at den bedre spiller vinder nemt og hurtigt, hvilket egentligt er fint nok – desværre er det alt for ofte, at det ender med at den bedre spiller vinder kampen knebent fordi koncentrationen ikke er tilstede i en kamp.

Den bedre spiller ved godt at vedkommende vinder, men når man kun spiller på 60-70% af ens niveau og stadigvæk vinder, er udbyttet af kampen minimalt, og kan derfor sjældent tælle som en kvalitetskamp.

Det man skal tænke på er at når man kommer ud og spiller internationalt er der meget sjældent dårlige spillere, hvilket betyder at man skal være 100% koncentreret fra start til slut i en kamp, ellers så taber man. Og for at klare sig godt internationalt skal man kunne gøre dette i mange kampe i træk i en uge.

Læringen for dette påbegyndes allerede i U10/U12 kampene på hjemlig grund og hvis man allerede her har svært ved at få nok kvalitetskampe, så minimeres chancen for at klare sig internationalt betragteligt.

Derfor bør alle danske spillere, uanset niveau og ambitioner, til enhver tid koncentrere sig 100% i hver kamp, således at denne egenskab bygges op til senere hen i tennis karrieren.

Spil alle kampe

Og mindst lige så vigtigt, når man spiller en turnering, bør alle spillere prioritere at spille den færdig, uanset om man taber 1. kamp i hovedturneringen og så skal deltage i bonusrunden; disse kampe tæller ligeså meget og er ligeså vigtige, hvis ellers koncentrationen er tilstede.

Alt for mange spillere (eller måske deres forældre) melder fra til bonusrunderne, som derfor ofte bliver udvandet og uinteressante, da antallet af wo kampe og rtd kampe (når en spiller trækker sig midt i en kamp), stiger år efter år.

Dette er ærgerligt for alle parter: spilleren får en eller flere kampe færre, modstanderen får en eller flere kampe færre; nogle gange køres der forgæves til en klub, fordi man ikke har fået besked om afbuddet og arrangørklubben står tit med tomme, bookede baner, som andre medlemmer kunne have benyttet sig af.

Man skal altid se på en bonusrunde som en ny turnering der starter og den spiller man selvfølgelig færdig. Nogle vil mene ”der er næsten ingen point til ranglisten i bonusrunden” – her skal man huske, at det ikke er antallet af de point, man har optjent, som gør en til en bedre spiller. Det virker som om at der er flere spillere/forældre der tror at det er tilfældet, men ens spilleniveau har intet med ens ranglisteplacering at gøre.

Caroline Wozniacki
Også Caroline har gået alle turneringsniveauer igennem. Foto: 2015 Jimmie48 Tennis Photography

Spil nationale turneringer

Desuden er det enormt vigtigt for niveauet herhjemme at alle danske spillere prioriterer at deltage i nationale turneringer.

Der er desværre en tendens til at flere og flere kun sjældent spiller herhjemme, ofte de bedste i årgangene, og det gør selvfølgelig at niveauet falder på turneringen, og da bredden i de fleste årgange ikke er så bred som man kunne ønske sig, gør det at det bliver endnu sværere at finde de mange kvalitetskampe, som er nødvendigt for at udvikle sig.

Man kan sige at alle spillere hjælper hinanden ved at spille så meget som muligt mod hinanden i så mange turneringer som muligt herhjemme.

Og når der tales om mellem 60-100 kvalitetskampe om året, afhængig af alderen på spilleren, så bliver det rigtig svært at nå at spille dette, uanset om man rejser ud og spiller internationalt eller spiller dem nationalt.

Dette er gældende for alle turneringer, lige fra kat. 3 turneringer til GPS turneringerne og de nationale mesterskaber.

Som eksempel fra UM ude i 2015, deltog de 1-2 bedste i hver årgang ikke og det gør jo bare at niveauet falder på turneringen og at vi får kåret danske ungdomsmestre, som måske ikke er de bedste i Danmark.

Nogle vil fremføre argumentet at de bedste ikke får noget ud af at være med, men jeg tror alle kan være enig i at selvtillid og sejre er alt afgørende i tennis, og skulle man vinde et UM efter 4-5 sejre i træk, giver det uanset hvad noget selvtillid.

Derudover skal de bedste spillere også deltage for at lære at præstere under pres, det at leve op til favoritværdigheden og stadigvæk slå alle de andre, for det pres vil man også komme ud for senere hen i tenniskarrieren.

Man kunne også forestille sig at de bedste spillere brugte kampene på at udvikle en eller flere dele af deres spil, noget man sjældent får mulighed for i kampsituationen og på denne måde kan alle kampe være udviklende for spillere.

Mindre fokus på ranglistepoint

Sidst men ikke mindst er der opstået en meget skidt tendens og misforståelse omkring TennisEurope U16 turneringer, nemlig at det ikke er værd at spille for de bedste spillere herhjemme. Intet kunne være mere forkert!

Alle spillere vil have gavn af at spille internationale kampe på hjemmebane og selvom niveauet på en TE U16 ofte er lavere end i en ITF Junior, så er der stadig gode spillere med som sagtens kan give god modstand til de fleste danske spillere og for at vende tilbage til min første pointe omkring det at kunne koncentrere sig 100% i mange kampe i træk, så er en TE U16 et ganske glimrende sted at prøve om man mestrer dette.

Som eksempel fra sommerens TE U16 turneringer i Holbæk og på KB, her deltog ikke en eneste af top 12 piger på den danske U16 pige rangliste.

Så vil nogle sige: ”TE turneringer giver ikke ITF junior point” og til det kan jeg kan svare ”Og hvad så?” I den sidste ende er det jo ikke ITF Junior pointene der er vigtige men derimod WTA/ATP point og målet om at optjene disse kan gøres på mange måder, men at undgå at få de internationale kampe på hjemmebane er ikke en af dem.

Herhjemme er det efterhånden muligt at deltage i mange internationale turneringer. For U12 spillere var der i 2015 mulighed for at spille 2 stk. TE U12 og 4 stk. TE U14. For U14 spillere var der mulighed for at spille 4 stk. TE U14, 3 stk. TE U16 og for de aller bedste U14 spillere også 4 stk. ITF Junior turneringer.

For U16 spillere var der mulighed for at spille 3 stk. TE U16 og 4 stk. ITF Junior mens U18 spillerne kunne deltage i 4 stk. ITF Junior. Med andre ord, behovet for at rejse ud for at spille er faktisk ikke ret stort, selvom det da sagtens kan være sundt og en god oplevelse at komme til et andet land, men måske skulle man starte med at deltage i turneringerne herhjemme for at se hvor ens niveau ligger henne.

For at opsummere ovenstående:

  • Koncentrer dig altid 100% i hver kamp
  • Spil altid turneringer færdig – på denne måde sørger man for at få så mange kampe som muligt
  • Prioriter de nationale turneringer, de hjælper med at udvikle dig til internationale turneringer
  • Spil så mange forskellige typer turneringer som muligt, uden at skele til ranglistepoint
Forrige artikelJan Leschly Legatet
Næste artikelITF Junior Merida: Holmgren tidligt ude i Mexico
Tennisavisen.dk
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.