Ved ITF-turneringen i Skovbakken var der mange danske spillere. Alle velkendte navne, der kæmpede for point til verdensranglisten. Dog trådte et navn ud som aldeles ukendt selvom betegnelsen ”DEN” indikerede, at man burde vide hvem spilleren var: Kane Bonsach Ganley, DEN.
Modstanderen i anden runde af ITF-turneringen for den etablerede Davis-Cupspiller August Holmgren. Det satte min viden om international tennis på en prøve, da jeg som ekspertkommentator skulle kommentere opgøret fra Aarhus for SportLive.
For helt ærligt, jeg havde aldrig før bemærket navnet. Nuvel, det at der dukker nye navne op i international tennis er efterhånden en hverdagsting i en sport, hvor pengene er så store, at mange satser på succes. Det der undrede mig mest her var, at der stod ”DEN” efter navnet. En dansk spiller, der pludselig begik sig i en international turnering. En spiller jeg aldrig havde hørt om. Måske jeg slet ikke havde fulgt med, eller var der måske en anden og bedre historie bag?
Heldigvis, også for min egen troværdighed, var der en anderledes og ganske god historie bag. Turneringen i Aarhus var første gang 19-årige Kane Bonsach Ganley stillede op i en turnering i Danmark. Han er med den aktuelle rangering den fjerdehøjest rangerede danske spiller på verdensranglisten efter Holger Rune, August Holmgren og Elmer Møller.
Kane Bonsach Ganley har dansk mor og australsk far. Han er født og opvokset på den spanske ferieø Mallorca. Derfor var det også en speciel fornemmelse for ham i en alder af 19 år for første gang at stille op i en turnering i det land, han repræsenterer til turneringer rundt om i verden.
– Det er meget specielt. For det er første gang, jeg får mulighed for at vise folk, hvem jeg er, hvilket betyder meget for mig. Jeg har altid været et navn og aldrig et ansigt. Så jeg er virkelig glad for at være her og spille i Danmark. Jeg er vild med det, siger Kane Bonsach Ganley til tennis.dk
Det har ikke altid ligget i kortene, at det var Danmark han skulle repræsentere i tennis. Født og opvokset på Mallorca var det mere naturligt at vælge Spanien som landet, han skulle repræsentere ved turneringer rundt om i verden. Men det særlige familiære bånd til Danmark gjorde, at Kane Bonsach Ganley til sidst valgte, at det var Danmark han ville stille op for uagtet, at de tennismæssige relationer til ”DEN” var ganske små.
– Jeg startede med at repræsentere Spanien uden at tænke videre over det. Men jeg følte mig ikke rigtig som de andre, som en spanier. Derfor besluttede jeg mig for at vælge Danmark til, for at gøre min mor stolt og glad. Så i mit andet år som juniorspiller valgte jeg Danmark og sådan har det været lige siden, fortæller Kane Bonsach Ganley.
Drabeligt første danskeropgør
Opgøret i Aarhus mod August Holmgren var første gang Kane Bonsach Ganley stod overfor en anden dansker i en international tenniskamp. En kamp der grundet massiv regn desværre ikke blev sendt på TV, men havde fortjent det.
Ganley pressede Holmgren til det yderste og kampen måtte ud i tre sæt. Her blev det August Holmgren der sikrede sig sejren. Kampen var dog et godt billede på, hvordan Kane Bonsach Ganley har et niveau der, hvis han fortsætter med at udvikle det, kan gøre ham aktuel til det danske landshold. At kampen mod en markant højere rangeret spiller i Danmark, blev lige, var ingen tilfældighed. Det røde grus er noget, der behager den unge teenager.
– Jeg er vokset op med at spille på grus. Det er mit foretrukne underlag. Banerne i Skovbakken er ret gode, hvis du spørger mig, så det er en stor fornøjelse at deltage i denne turnering, fortalte Kane Bonsach Ganley undervejs i turneringen.
De bedste danske spillere lærte lidt til den ”nye” dansker tilbage i december, da han trænede med på DTF´s elitetræning i København. Her havde den dansk/spanske spiller udfordringer med det hurtige indendørsunderlag, noget der ikke har været hverdagskost i tennisopdragelsen på Mallorca. I det hele taget har det været småt med afstikkerne fra Spanien i forhold til international tennis. Spanien har en række turneringer der gør, at man ikke behøver den store rejseaktivitet.
Det seneste år er resultaterne i de ”voksnes” rækker også begyndt at blive bedre. Som ung spiller handler det om at finde fodfæste i en mere kynisk tilgang til tennis, samtidig med at bevare fokus på at udvikle sig. De første erfaringer har ikke afskrækket Kane Bonsach Ganley, der fortsat er stålsat i ambitionen om at gøre tennis til sin levevej.
Selvom det i Aarhus ikke blev den nye dansker, jeg fik kommenteret, så glæder jeg mig på dansk tennis vegne over endnu en ung ambitiøs spiller med dansk pas. Han supplerer de øvrige danske spillere godt, og som gruppe med samme pas er mulighederne for at hjælpe hinanden på kryds og tværs gode. Så må tiden vise, hvem der lykkedes med det helt store gennembrud.