Det er ikke mange steder i Danmark det er en mulighed at spille på grus året rundt. Det kan de i Øster Bording takket være en ny hal, der mest af alt er et produkt af hårdt arbejde og realisme omkring klubbens egne behov og muligheder.

Med en fælles fortid i Herning Tennis Klub var det oplagt for de to tidligere divisionsspillere Heino Østergaard og Lars Houe at tage deres børn med i den lokale tennisklub, Øster Bording i udkanten af Silkeborg. En lille hyggelig klub med 3 udendørs grusbaner, et gammelt klubhus, 70-80 medlemmer i den modne alder.
Børnenes venner kom med til det der efterhånden blev til træning, flere kom til og i dag har klubben en ungdomsafdeling på 50-60 børn, hvor 20 har været med fra starten i 2013. Et par enkelte hovedpointer har været gennemgående i arbejdet med ungdomsafdelingen. Punkter Heino Østergaard ser som en af nøglerne til, hvorfor flere og flere unge i området har fattet interesse for tennis.
”Først og fremmest har vi dygtige trænere, tidligere elitespillere. Vi aflyser aldrig træning, der tilbydes tennis tre gange om ugen for dem der har lyst. Det er vigtigt, fordi tennis er et svært spil, lærer man det ikke intensivt i starten falder man fra. Via arbejdet med at skaffe sponsorer forsøger vi at holde betalingen på et minimum og så skal det være sjovt. Sociale arrangementer, overnatninger og andre initiativer der gør sammenholdet stærkt er også en af nøglerne til at knytte de unge til sporten,” fortæller Heino Østergaard.

Arbejdet med at skabe sammenhold i klubben er i denne sæson kun blevet lettere. Først på året kunne man åbne klubbens helt nye tennishal med to indendørs grusbaner. Grusbaner med den fordel, at de kan tages i anvendelse i samme sekund regnen sætter en stopper for udendørs tennis. Banerne giver den fordel, at børnene ikke skal have skiftesko med og så videre. Med cirka 150 medlemmer er klubben velfungerende, men alligevel er spørgsmålet hvordan det er lykkedes en, relativt set, lille klub at få opført en tennishal er alligevel oplagt.
”Kommunen var medspiller fra starten, det var vigtigt. De kom med 2 millioner kroner, hvis vi så kunne finde resten og stå for driften. Uden dem var projektet ikke blevet til noget. Derfra var vi meget fokuseret på ikke at bygge for dyrt, så vi på den måde skulle kæmpe med en stor gæld og restfinansiering. Alligevel måtte to personer fra klubben hæfte for restfinansieringen, da bankerne ikke ville låne os pengene,” forklarer Heino Østergaard

Flere skuldre til at bære
I de fem år siden Heino Østergaard og Lars Houe dukkede op i klubben med børnene er der sket mange ting. Ting der på ingen måde kun er et produkt af de to herrers arbejde. De har primært fokuseret på ungdomsarbejdet, men flere folk er kommet til i det frivillige arbejde og på samme måde engageret sig i at gøre klubben til en aktiv tennisklub.
”Det var måske nok en smal gruppe i starten, men hurtigt mærkede vi en enorm villighed til at hjælpe til med alle former for projekter. Grill aftener, træningslejr, halloween og jeg kan blive ved. Det er nok en af årsagerne til, hvorfor vi kan fortsætte den gode udvikling. Fordi en stor gruppe mennesker hjælper til. Dermed bliver arbejdsopgaverne ikke uoverskuelige og alle fortsætter deres frivillighed,” forklarer Heino Østergaard.

I Øster Bording Tennis glæder de sig ekstra til denne jul. Her kan de åbne endnu en stor gave, nemlig en indendørs padel hal med to baner. Dermed gives der mulighed for endnu flere aktiviteter i den lille klub i Silkeborg. En klub der på mange leder og kanter er en solstrålehistorie i en tid, hvor det ikke er nemt at lokke danskerne til tennisklubberne. Særligt ikke i de mange klubber, hvor tennis endnu ikke er en helårssport. Derfor er det oplagt at få et par gode råd fra Øster Bording Tennis andre mindre klubber kan lade sig inspirere af.
”Eksempelvis har vi fravalgt isolering i hallen. Det gør, at vi måske ikke kan spille når der er hård frost. Omvendt var alternativet, at projektet måske slet ikke var blevet til noget. På den måde skal man hele tiden være realistisk i forventningerne til projektet, for et lille projekt med fordele for klubben er vel bedre end intet projekt. Eksempelvis har vi været heldige at et arkitektfirma tegnede hallen for os for at støtte projektet, den slags hjælper naturligvis en hel del på tingene,” afrunder Heino Østergaard

Med de to baner i Øster Bording er Silkeborg Kommune oppe på fire indendørs tennisbaner. De to andre er placeret i forbindelse med Silkeborg Tennis Klub.

Forrige artikelOdenses tennismekka skal fremover drives på frivillighed
Næste artikelDavis Cup: Frankrig har brug for sensation på førstedagen mod Kroatien
Per Colstrup Vinkel
Per Vinkel er professional journalist og tenniskommentator. Hans mangeårige arbejde, interesse og engagement i tennissporten, gør Per til en af de bedste danske tennisjournalister.