En storservende og hårdtslående Kevin Anderson fik karrierens vel nok største sejr mod Andy Murray, mens Federer tæmmede John Isners serv, og Djokovic hev de store returneringer frem, da han havde allermest brug for dem.

En velspillet, spændende og intens 4. runde er tilendebragt, og vi har nu kun otte spillere tilbage i årets US Open.

Den største overraskelse er helt klart, at Kevin Anderson formåede at slå Andy Murray ud af turneringen – mere om den kamp nedenfor.

Derudover måtte Roger Federer og Novak Djokovic på hårdt arbejde, og det amerikanske comeback kid, Donald Young, kunne ikke fortsætte rækken af fem sæts sejre, da han var oppe mod Stanislas Wawrinka.

Endelig må vi konstatere, at der trods 10 teenagere i årets US Open endnu går noget tid, før næste generation tager over.

Yngste spiller i 4. runde? Donald Young på 26 år.

Her følger en gennemgang af kampene.

Anderson brillierede mod Murray

I Wimbledon var Kevin Anderson tæt på. Foran 2-0 i sæt i 4. runde mod storfavoritten Novak Djokovic og oppe med et brud i femte. Alligevel lykkedes det ikke den 2.03 meter høje sydafrikaner at spille sig i sin første grand slam kvartfinale ved den lejlighed.

Det gjorde det til gengæld i nat. Med cifrene 7-6 (5), 6-3, 6-7 (2), 7-6 (0) i rundens vel nok bedste kamp kom Anderson i den slamkvartfinale, han syv gange tidligere er blevet nægtet adgang til i 4. runde.

Det holdt hårdt. Anderson blev lidt vel nervøs på vigtige tidspunkter. Foran 5-1 i andet sæt, lignede en 2-0 sæt-føring blot en formsag for sydafrikaneren, der ikke var blevet brudt i hele turneringen. Alligevel brød Murray først én gang og så næsten en gang mere.

Anderson holdt dog ved den lejlighed. I tredje sæts tiebreak var det ikke meget bedre. Et par usikre Anderson-forhænder gav en bedre og bedre spillende Murray en komfortabel tiebreak-sejr, og da Murray så gik fra 0-1 til 3-1 i starten af fjerde sæt, frygtede man det værste på Andersons vegne.

I stedet spillede han modigt og fantastisk tennis hele vejen igennem – ikke mindst i den sidste og afgørende tiebreak, som han tog rent. Det foregik ca. sådan her:

1-0, servevinder, 2-0, andenservs returnering, som Murray ikke kan håndtere, 3-0, cross court returnering ala Djokovic mod Federer i US Open 2011, 4-0, god Murray returnering, Anderson rammer nettet, Murray rammer ligeledes nettet og den ryger ud over baglinjen.

5-0, es, 6-0, langt point, hvor Murray ender med at hælde en forhånd ud over sidelinjen, 7-0, Anderson løber rundt om baghånden på Murrays andenserv og smadrer en forhånd ned i fødderne på Murray, som kun kan skyde bolden i nettet.

Vanvittig flot tiebreak, som Anderson selv kommenterede med ordene:’wish I could play every tiebreak like this‘ i det efterfølgende interview.

Anderson sluttede med hele 81 vindere mod Murrays 49 og dikterede det meste af kampen med sin store serv, sine tunge grundslag og konsekvente angreb på Murrays andenserv.

Nu venter der endnu en vanskelig opgave mod Wawrinka i kvartfinalen. Højdepunkter kan ses her (und jer som minimum pointet, der begynder 7.04):

https://www.youtube.com/watch?v=RtJ6I-V0Keg

Agut tog sæt fra verdensetteren

Roberto Bautista Agut er normalt det, som man med et lidt nedladende udtryk vil kalde ‘kanonføde’ for de allerbedste spillere.

Således slog Roger Federer ham f.eks. 6-2, 6-2, 6-3 i 4. runde ved dette års Wimbledon, og de fleste ventede formentlig en næsten lige så sikker sejr for Novak Djokovic natten til mandag.

Sådan skulle det ikke helt gå.

Med større mod og en langt større forhånd, end jeg nogensinde har set fra Agut, pressede han serberen til det yderste i det meste af kampen, der endte 6-3, 4-6, 6-4, 6-3.

Men det var Agut, der havde teten og styrede hovedparten af duellerne med sin forhånd, som Djokovic – guderne må vide hvorfor – blev ved med at angribe (forgæves), hver gang han løb frem til nettet.

Til sidst skruede Djokovic dog lige en ekstra tand op for niveauet og med 3-4 rene returneringsvindere i de sidste partier, tog han sejren efter en flot kamp:

https://www.youtube.com/watch?v=iZvw8fc6u3M

Federer tæmmede Isner

Det var akkurat lige så tæt, som man kunne forvente, når to af ATP-tourens bedste servere møder hinanden.

94 procent af deres servepartier havde de hver især vundet på hard court i år inden kampen, og Isner var ubrudt hele US Open, mens Federer blot havde tabt serv to gange siden Wimbledon.

Og trods 4-5 breakchancer til Federer i første sæt (som Isner typisk affejede med et es eller en servevinder) gik første sæt da også ud i en tiebreak.

Her var Federer intet mindre end suveræn og vandt 7-0 – så stort og klart havde Isner aldrig tabt før i sine 429 forudgående tiebreaks.

Andet sæt var tættere, og her var det Isner, der havde hovedparten af breakchancerne – inkl. tre i træk ved 0-40 i midten af sættet.

Federer, der ellers ikke rigtigt kunne finde sin første serv, svarede igen med tre førsteserver i streg, som Isner ikke kunne få retur. Så fik Isner dog en ny mulighed for et brud, men Federer svarede igen med tre første server og slukkede dermed Isners håb om et brud.

I tiebreaken var det Isner, der kom bedst fra start, og ved 4-2 (6.05 i klippet nedenfor) havde han chancen for et dobbelt minibrud, men kunne ikke få lukket duellen ved nettet.

I stedet greb Federer sin chance og nuppede tiebreaken med to af kampens bedste slag:

https://youtu.be/AVSPKVpWU-0?t=6m34s

Tredje sæt sad Federer mest på, men Isner lod sig fortsat ikke bryde. Ved 3-4, 0-40, vandt han eksempelvis fem point i streg. Men ved 5-6 indsneg der sig to forhåndsfejl, hvorefter Federer sendte en løbende baghånd op langs linjen til endnu en 0-40.

Isner reddede den første og dermed den niende breakbold i træk. Men på den tiende kunne han ikke holde en nogenlunde overskuelig baghåndsflugtning inde på banen, og Federers sejr var en realitet.

Cilic, Tsonga og Wawrinka alle videre

Den forsvarende mester Marin Cilic har ikke fået megen opmærksomhed.

Bookmakerne gav således pengene næsten 100 gange retur på en Cilic-sejr i årets turnering og giver stadig pengene over 30 gange igen, nu hvor han igen står i kvartfinalen efter en relativ komfortabel 6-3, 2-6, 7-6 (2), 6-1 sejr over Jeremy Chardy.

Til dem der ikke erindrer sidste års turnering, var det netop i sidste sæt af sin fjerde runde mod Gilles Simon, at han fandt et andet gear, som han holdt i de efterfølgende ni sæt mod Tomas Berdych, Roger Federer og Kei Nishikori – alle modstandere han enten aldrig havde slået (Simon og Federer) eller havde tabt oftere til, end han havde vundet.

Nu venter en, formentlig, tæt kvartfinale mod Jo-Wilfried Tsonga, der gjorde kort proces mod Benoit Paire med 6-4, 6-3, 6-4, inden Novak Djokovic eller Feliciano Lopez står klar i semifinalen.

Cilic er stadig en outsider, men han er en outsider, man er nødt til at tage seriøst – ligesom Tsonga, der har spillet en helt igennem forrygende turnering hidtil.

Og så er der selvfølgelig også Stan the Man Wawrinka. Ham tager alle seriøst – også selv om han ikke just har imponeret i sine fire første kampe, hvor han senest sendte det amerikanske håb Donald Young ud af turneringen med 6-4, 1-6, 6-3, 6-4 i nat.

I de sidste to 4. runde kampe slog Feliciano Lopez italieren og Nadal-besejreren Fabio Fognini ud med 6-3, 7-6 (5), 6-1, mens Richard Gasquet trak sig op på 7-6 i indbyrdes opgør mod Tomas Berdych med en overraskende ensidig 2-6, 6-3, 6-4, 6-1 sejr.

Kvartfinalerne, to åbne kampe og to med klare favoritter

Nu venter der Gasquet og Lopez endnu sværere modstand i kvartfinalerne. Gasquet møder Federer, som han er 2-14 i indbyrdes opgør imod – 0-12 uden for grus.

Gasquet er dog i forrygende form i år, og han er bestemt ikke helt uden chancer, men Federer må regnes som en relativ stor favorit.

Bedre ser det ikke ud for Lopez, som skal op imod Djokovic – 0-5 står det i indbyrdes opgør, og Lopez har blot vundet et enkelt sæt. Bookmakerne giver blot 1,02 (!) retur på Djokovic-sejr og små tyve gange pengene igen på Lopez.

Det er også da også svært at se, Lopez’ baghånd gå op imod Djokovic’ forhånd endsige Lopez’ forhånd slå igennem Djokovic’ defensiv. Men, men – man skal aldrig sige aldrig.

De to øvrige kvartfinaler er sværere at forudsige. Anderson har vundet de sidste fire kampe mod Wawrinka (og tabt de første tre), men nerverne i sin første slam-kvartfinale og trætheden kan bege spille ham et puds efter 4 timer og 20 minutter mod Murray.

Samtidig er Wawrinkas niveau i disse år som nat og dag hhv. uden for og i slam-turneringerne. Dette er således han sjette kvartfinale eller bedre i træk ved en slam-turnering, mens han rutinemæssigt ryger ud til lavere rangerede spillere i de øvrige turneringer.

Jeg giver en lille fordel til Wawrinka i kraft af erfaringen og hans helt igennem vanvittigt høje top-niveau.

Tsonga-Cilic er den på papiret allermest åbne kvartfinale i mine øjne. Tsonga har spillet det bedste tennis, men Cilic har vundet deres tre seneste opgør uden at afgive sæt og fører 4-3 samlet set.

Den kan i allerhøjeste grad gå begge veje, og jeg tør dårligt pege på en vinder. Jeg tror dog lidt mere på Tsongas form, men Cilic servede omvendt yderst imponerende mod Paire.

Kampen bliver vundet på, hvem af de to store servere, der bedst formår hhv. at beskytte sin egen og angribe den andens (anden)serv samt ikke mindst, hvordan Tsongas lidt svagere baghånd er kørende.

Kampstatistikker kan findes her, dagens program her. Nyd kampene!

Forrige artikelUS Open Junior: Begge danskere ude i single. Emilie/Emily videre i double
Næste artikelITF Junior Liepaja: Grundtvig klar til revanche i 2. runde
Anders Høeg Lammers
Anders Høeg Lammers er tennisfan, tennisnørd og tennisspiller. Han følger ATP-touren særligt tæt, men al tennis har hans interesse. Favoritterne er bl.a. Lendl, Edberg, Agassi, Hingis, Safin, Henin, Nalbandian, Djokovic og Federer. Han har i flere år skrevet tennisartikler på sportssitet Sport Fortalt.