Semifinale i Cincinnati med større stabilitet giver tro på, at Holger Rune kan nå langt i US Open, hvor optimismen på vegne af Clara Tauson og Caroline Wozniacki er 3. runde

Da Clara Tauson med sit 7. nederlag på stribe ikke kvalificerede sig til hovedturneringen til WTA 1000 Cincinnati Open i Ohio, var det op til Caroline Wozniacki og Holger Rune at sikre dansk succes.
Forventningerne var dog en smule afdæmpet, fordi Caroline trak det korteste strå i de 2 tidligere indbyrdes opgør mod Anhelina Kalinina, som hun mødte i 1. runde, og med udsigt til at møde Carlos Alcaraz i 1/8-finalen, krævede det ekstraordinær optimisme at forvente, at Holger nåede længere – ikke mindst fordi Holger endnu ikke har vist tilstrækkelig stabilitet.

Uge 33: Caroline og Holger på svær mission i Cincinnati. Davis Cup og BJK Cup emner i aktion

Caroline gjorde dog al tvivl til skamme, idet hun efter en solid indsats vandt komfortabelt 6-2, 6-4.
I sejrsinterviewet efter kampen blev der mindet om, at det netop var ved Cincinnati Open, at Caroline indledte sin professionelle karriere ugen efter det fyldte 15-år mod Patty Schnyder (SUI), der vandt 6-3, 6-0.
Caroline fik dog revanche ved at vinde de efterfølgende 3 indbyrdes opgør i 2009 og 2010.

I 2. runde mødte Caroline no. 29 Anastasia Pavlyuchenkova, der i 1. runde havde vundet 4-6, 7-6(4), 6-3 over den 17. seedede brasilianer Beatriz Haddad Maia.
I 1. sæt kom Caroline bagud med break til 2-3, men hun brød straks tilbage, og de fulgtes derefter ad til 5-5, hvor en dansk dobbeltfejl gav Pavlyuchenkova mulighed for at serve for sættet, men Caroline havde en god mulighed for at bryde tilbage ved 15-40, hvor en uskarp flugtning blev årsag til, at Caroline ikke brød tilbage i sættet, som Pavlyuchenkova vandt 7-5.

2. sæt blev indledt med et break til Pavlyuchenkova, der med et par gaver selv var med til at forhindre yderligere et break.
Efter en pause på grund af regn ved 2-3 blev kort efter spillet et enkelt parti, hvor Caroline kom bagud 2-4, hvorefter kampen blev udsat til næste dag.
Det lykkedes dog ikke for Caroline dagen efter at bryde tilbage, og Pavlyuchenkova vandt således kampen 7-5, 6-4.

Kampene i Cincinnati efterlader samme indtryk som i Carolines tidligere opgør siden sit comeback for et år siden, at hun stadig kan gøre sig gældende, men hun har svært ved at modstå det større tempo og slagstyrke, som er kendetegnende hos de bedste.

Når US Open indledes i næste uge forventes Caroline at gå videre fra 1. runde, hvor hun møder no. 157 Nao Hibino (JPN), der er videre fra kvalifikationen, og hun møder sandsynligvis derefter sin franske navnesøster Caroline Garcia, der er seedet 28.
Den kamp anses for fifty-fifty, hvorimod det kræver en sensation, hvis hun derefter formentlig møder 4. seedede Elena Rybakina.

Clara Tauson fik ugen efter Cincinnati omsider brudt stimen af nederlag, da hun ved WTA 250 Cleveland i Ohio vandt 3-6, 6-3, 6-2 over no. 75 Anna Karolina Schmiedlova (SVK).
Ganske vist fortsatte Clara med at lave lidt for mange fejl, og derved vandt Schmiedlova 1. sæt, og i starten af 2. sæt blev Clara brudt efter en dobbeltfejl, men hun brød straks tilbage med et rent break.
Resten af sættet var præget af masser af break-muligheder til begge, men Clara fik gradvis et overtag i sættet, og i 3. sæt dominerede hun spillet og skabte forhåbninger om, at et vendepunkt kunne være på vej.

I 1/8-finalen mødte Clara derefter 5. seedede Anastasia Potapova, som Clara sidste år vandt over i 1. runde ved US Open, men den selvtillid, som Clara kunne have bragt videre fra sejren mod Schmiedlova var umulig at få øje på, og Clara var som i flere af de tidligere kampe langt under det tidligere niveau, inden stimen af nederlag blev indledt efter French Open.

I 1. runde ved US Open møder Clara igen Anna Karolina Schmiedlova, og hvis hun kan gentage sejren, møder hun i 2. runde 18. seedede Diana Shnaider eller no. 67 Nadia Podoroska.
Det er ingen umulig opgave for Clara, men der bliver brug for et markant løft i niveau, hvis Clara derefter skal have en chance for at nå videre end 3. runde (R32), hvor hun i tilfælde af sejr i de to første runder formentlig møder11. seedede Danielle Collins.

Både Clara og Caroline er i øverste halvdel af lodtrækningen, men de kan dog tidligst møde hinanden i semifinalen, hvilket kræver ekstrem grad af optimisme at forestille sig, med mindre de begge forinden finder deres absolutte topniveau 5 kampe i træk.

Da Holger Rune ugen forinden i Montreal vandt over Roberto Bautista Agut og Pablo Carreno Busta var der tydelig klasseforskel i de perioder, hvor Holger havde stabilitet i sit spil, da ingen af spanierne samt de færreste udenfor ATP-toppen kan matche det tempo og pres, som Holger er i stand til at præstere, når han er fuldt fokuseret og udstråler tro på tingene.
Alligevel var Holger i problemer i den første af kampene, fordi han især i starten af kampen ikke fik spillet til at fungere, men i resten af kampen samt i begge sæt mod Carreno Busta fungerede spillet langt bedre.

ATP Masters: Større stabilitet kræves for at Holger Rune igen når top 10

I 1/8-finalen mod Alexander Zverev var mangel på stabilitet en væsentlig årsag til, at tyskerens sejr aldrig for alvor var i fare, og derfor var der begrundet risiko for, at Holger også ville få problemer ved ATP 1000 Cincinnati Open, hvor han i 1. runde skulle møde Matteo Berrettini (ITA), der efter en skadespause er godt på vej tilbage efter ATP 250 titler i både Gstaad i Schweiz og Kitzbühel i Østrig.

Ængstelsen på Holgers vegne forekom velbegrundet efter 1. sæt, som Berrettini godt hjulpet af en stribe danske fejl alt for nemt vandt 6-2, men da Holger derefter fik større ro og stabilitet i sit spil, kunne italieneren ikke hamle op med danskeren, der vandt 2. sæt overbevisende 6-1.
I 3. sæt brød Holger både til 1-0 og 3-0, men et enkelt sløset serveparti gav Berrettini det ene break rent tilbage, men Holger genfandt sit fokus og vandt 2-6, 6-1, 6-4.

I 2. runde (R32) mødte Holger portugiseren Nuno Borges, der i sidste måned overraskende vandt titlen ved ATP 250 med finalesejr over gruskongen Rafael Nadal i Båstad.
Klasseforskellen blev dog tydelig i 1. sæt, hvor Holger spillede i et tempo, som Borges ikke kunne matche, og efter 2 breaks førte Holger 4-0, hvor et sløset parti gav Borges det en break tilbage rent, men Holger fandt igen sit fokus og vandt sættet 6-3.

Det lignede en ekspeditionssag, da Holger indledte 2. sæt med endnu et break, men Borges løftede derefter sit niveau og brød straks tilbage til 1-1, og han afværgede derefter 2 danske break-muligheder, da han vandt sit serveparti til 2-1.
Desuden virkede Holger en smule mør, og han forsøgte derfor at afkorte duellerne.
Det lykkedes dog for Holger at vinde sine egne servepartier, men han fik ikke muligheder for at sikre et afgørende break i modstanderens servepartier, og derfor blev sættet afgjort i tiebreak, hvor Borges havde 2 sætbolde, inden Holger på sin 2. matchbold sikrede sejren 6-3, 7-6(8).

I samme runde var den største overraskelse, at Gael Monfils vandt 4-6, 7-6(5), 6-4 over 2. seedede Carlos Alcaraz, der af de fleste (næsten alle) var spået at nå finalen.
Den 21-årige spaniers frustrationer blev på et tidspunkt i 3. sæt så store, at hans ketsjer blev smadret 4 gange ned i underlaget.

Den sensationelle sejr åbnede derved lodtrækningen i nederste halvdel på en måde, så Holger på  papiret havde en god chance for at nå langt, især hvis han kunne håndtere det større forventningspres, som var en naturlig følge af, at han undgik at møde Alcaraz i 1/8-finalen.

I Holgers serveparti ved 1-2 svigtede førsteserven, og en stribe fejl bevirkede, at Holger blev brudt rent til 1-3, og selvom Holger i resten af sættet fik mere ro over sit spil, var han ikke i nærheden af at true modstanderens servepartier, hvorved Monfils vandt sættet 6-3.

I starten af 2. sæt fungerede returneringerne bedre, og Holger udnyttede den første break-mulighed og fulgte op med et rent serveparti til 3-0.
En sløset stopbold til 0-30 og en kæmpe stor fejl gav Monfils en unødvendig mulighed for at bryde tilbage, men Holger reddede dog situationen, og han afsluttede sættet med et rent serveparti til 6-3

Indtrykket efter 2. sæt var, at Monfils ikke have noget modsvar, når Holger var fokuseret, og derfor var franskmandens eneste chance, at Holger selv forærede ham muligheden. hvilket han var tæt på at gøre i sit første serveparti i sættet, hvor Holger kom bagud 0-40, men det lykkedes dog at slippe ud af kniben, og i stedet blev Monfils derefter selv brudt rent.
I Holgers næste to servepartier havde Monfils i begge tilfælde en enkelt break-mulighed, som ikke blev udnyttet.
Monfils afværgede en matchbold, da han vandt sit serveparti til 4-5, hvorefter Holger efter 40-15 sikrede sejren 3-6, 6-3, 6-4.

I kvartfinalen mødte Holger derefter no. 28 Jack Draper (GBR), der i 1/8-finalen vandt 5-7, 6-4, 6-4 over no. Felix Auger-Aliassime (CAN), der i 2. runde havde vundet uventet stort 6-3, 6-1 over den 7. seedede nordmand Casper Ruud.

Jack Draper havde også leveret en mindre overraskelse, da han i 2. runde vandt 3-6, 6-4, 7-5 over. 9. seedede Stefanos Tsitsipas.

I kvartfinalen mod Holger kunne Draper imidlertid ikke stille ret meget op, idet Holger gennem hele kampen spillede på et stabilt højt niveau i et tempo, hvor Draper ikke kunne være med, og derved vandt Holger komfortabelt 6-4, 6-2.

Dermed var Holger for 4. gang i karrieren i en Masters 1000 semifinale, og det høje niveau forinden skabte optimistiske forhåbninger om, at han ligesom de tidligere semifinaler igen kunne spille sig videre til finalen.
Modstanderen i semifinalen var 26-årige Frances Tiafoe, der i 2. runde havde vundet overbevisende 6-3, 6-2 over 14. seedede Lorenzo Musetti.

I 1/8-finalen slap Tiafoe med nød og næppe videre efter 6-4, 6-7(10), 7-6(5) over Jiri Lehecka, der i 2. runde havde sendt 4. seedede Daniil Medvedev ud af turneringen, og i kvartfinalen vandt Tiafoe derefter 1. sæt 6-3 over 5. seedede Hubert Hurkacz, som derefter trak sig med en skade.

Både 1. seedede Jannik Sinner og 3. seedede Alexander Zverev var planmæssigt videre til semifinalen i øverste halvdel.

Eneste minus set med danske øjne i 1. sæt mod Tiafoe var, at kun 37 procent af Holgers førsteserver ramte i servefeltet, men efter en disciplineret og fokuseret indsats, hvor Holger udnyttede sin 2. break-mulighed i sættet ved 4-4, vandt han sættet 6-4.

I 2. sæt førte Holger 40-0 i egen serv ved 0-1, men pludselig smuldrede forspringet, og efter en dobbeltfejl udnyttede Tiafoe sin 2. break-mulighed i partiet.
I resten af sættet vandt Tiafoe sine servepartier rent, og han vandt uden problemer sættet 6-1.

I 3. sæt fik Holger igen overtaget, da han brød til 2-0 efter selv at have afværget break-muligheder i det første serveparti, og han vandt derefter sine servepartier til både 3-0, 4-1 og 5-2 efter 40-15, men da Holger servede for kampen ved 5-3, blev han brudt rent.
Han fik dog 2 break-muligheder – og dermed matchbolde – i amerikanerens næste serveparti, men på den første matchbold var Tiafoe “svineheldig” med en netruller, og den næste blev afværget med en vinder, hvorefter Tiafoe udlignede til 5-5, og ved 6-6 blev kampen afgjort i en tiebreak, hvor Tiafoe udviste større mod og initiativ end Holger, der tilsyneladende begyndte at tvivle på sejren.
På den sidste matchbold manglede Holger således modet til at tage initiativet, hvorimod han under duellen valgte en defensiv slice, som overlod initiativet til Tiafoe, der straks udnyttede situationen og pressede Holger til den fejl, som sikrede sejren 4-6, 6-1, 7-6(4).

I den anden semifinale vandt Jannik Sinner i et yderst jævnbyrdigt opgør efter mere end 3 timer 7-6(9), 5-7, 7-6(4) over Zverev.

I finalen behøvede Sinner dog kun ca. halvt så lang tid på banen, inden han sikrede endnu en Masters 1000 titel, da han vandt 7-6(4), 6-2

Selvom nederlaget i semifinalen uden tvivl var ekstra bittert, fordi Holger næsten havde sejren hjemme, både da han servede ved 5-3 og derefter havde 2 matchbolde ved 15-40, er der god grund til at være optimistisk på Holgers vegne forud for US Open, da han i langt højere grad end det seneste års tid har fået større stabilitet og tempo i spillet, og i flere pressede situationer viste han en formidabel evne til at løfte niveauet, når der var mest brug for det.
Der er derfor næppe tvivl om, at han møder op med større selvtillid end det var tilfældet inden de to seneste Masters 1000 turneringer.

Det er efter lodtrækningen blevet påpeget, at Holger sidste år fik en regulær tennislektion ved ATP 1000 Shanghai af Brandon Nakashima (USA), der vandt 6-0, 6-2, men hvis Holger kan fortsætte de gode takter fra Cincinnati, vil han være oplagt favorit mod både Nakashima i 1. runde og mod Pablo Carreno Busta (ESP) eller Arthur Cazaux (FRA) i 2. runde, selvom sidstnævnte sensationelt vandt i 4 sæt over Holger ved Australian Open.

Nakashima må dog på ingen måde undervurderes, hvilket sejren i Cincinnati over 12. seedede Taylor Fritz understreger.

Nakashima vandt derefter i 2. runde 7-5, 7-6(3) over Arthur Fils (FRA), inden Andrey Rublev i 1/8-finalen vandt 7-6(5), 6-1 over amerikaneren.

Den første større udfordring for Holger kan blive i 3. runde (R32) mod 18. seedede Lorenzo Musetti, men hvis Holger kan fastholde sit niveau, forventes han også at klare den opgave.

Den allerstørste udfordring bliver dog i 1/8-finalen, hvor Holger på grund af sin rangering som no. 15 seedes i gruppen 13-16, som allerede i 1/8-finalen ikke kan undgå at møde en af de 4 topseedede, hvis de når dertil.
Da Holger efter lodtrækningen undgik de 3 største forhåndsfavoritter, Novak Djokovic, Carlos Alcaraz og Jannik Sinner, må det betragtes som en “god lodtrækning”, at Holger i 1/8-finalen kan møde Alexander Zverev, som ganske vist vandt over Holger i 4 sæt i 1/8-finalen ved French Open og senest i 2 sæt i Montreal.

I det førstnævnte opgør var det de helt små marginaler, der blev afgørende, hvorimod Zverev ikke for alvor blev truet i Montreal, men med den fornyede selvtillid, som Holger kan viderebringe fra Cincinnati, vil chancen mod Zverev være væsentligt større, og en sejr vil ikke være den største overraskelse i turneringen.

I tilfælde af sejr i 1/8-finale kan Holger i kvartfinalen møde 8. seedede Casper Ruud eller 12. seedede Taylor Fritz, og selvom der er al grund til at have respekt for dem begge, er en dansk sejr en reel mulighed, hvis Holger stadig holder et stabilt højt niveau.

I så fald kan Holger i semifinalen møde 2. seedede Novak Djokovic, der kan blive udfordret i 1/8-finaen af 13. seedede Ben Shelton eller 20. seedede Franes Tiafo, og i kvartfinalen kan rivalerne blive 6. seedede Andrey Rublev eller 9. seedede Grigor Dimitrov.

I øverste halvdel er lagt op til en semifinale mellem topseedede Jannik Sinner og 3. seedede Carlos Alcaraz.
Sidstnævnte har siden nederlaget til Djokovic i finalen ved OL kun spillet kampen mod Gael Monfils i Cincinnati, og måske kan både den store skuffelse fra OL og frustrationerne over indsatsen i Cincinnati påvirke indsatsen ved US Open.

Det er heller ikke utænkeligt, at den negative fokus fra omgivelserne efter Sinners frikendelse i en dopingsag, kan få en psykologisk indflydelse på hans indsats, så andre spillere i samme halvdel bedre kan komme til fadet.

US Open dækkes af Eurosport 1 & 2, og alle kampe kan ses på Max med Sport. Eksisterende abonnenter kan fortsat følge kampene Discovery+.
Det forventes at kampe med Holger, Clara og Caroline desuden bliver vist på Kanal 5 eller 6’eren.
Holger spiller sin første kamp mandag, og tirsdag spiller både Clara og Caroline.

Forrige artikelSådan gør du Grand Slam endnu mere spændende
Næste artikelFinale mellem KB og B93
Ole Dalsgaard Jensen
Ole Dalsgaard Jensen er en erfaren tennisentusiast. Han er tidligere formand, træner og leder for NTK-Amager, har siddet i bestyrelsen i KTU og spiller i dag tennis som motionist.