For professionelle tennisspillere er muligheden for at konkurrere i en Grand Slam-turnering simpelthen drømmen! Blandt de fire (australske, franske, engelske og den amerikanske open) er Wimbledon, der er ved at starte, den mest prestigefyldte.

Takket være deres historier, aldre og traditioner, er disse fire turneringer i dag nogle af verdens vigtigste sportsbegivenheder. Hver turnering har sin helt egen kultur, der afspejler atmosfæren og samfundet, for hvert enkelt værtsland. For at hjælpe os bedre forstå kulturen for hver turnering, har ShopAlike skabt en interaktiv infografik over en samling trivia og data for hver af konkurrencerne.

Stærke traditioner der afspejler værtslandets samfund

Hver Grand Slam-turnering syntes altid at blive en stor succes både lokalt og globalt, hvilket ses på tv-seer antallet. Turneringerne udsendes fra gennemsnitligt 200 tv-kanaler verden over, som ikke overraskende tæller op til 1 mia. seer per turnering. Uanset om det er på stadion eller bag en skærm, er folk ikke bare tilskuer, men deltagere i at skabe den unikke atmosfære, der tydeligt fornemmes under turneringen.

Turneringsvaner afspejler faktisk på mange måder kulturen i værtslandet. Når man f.eks. ser Wimbledon, spotter man med det samme den klassiske engelske stil: Spillere iført hvide dragter, ingen reklame på stadion, publikum, der spiser jordbær – alle unikke traditioner med rødder i den victorianske tid.

Under den franske Open fremhæves parisisk mode i form af de mange elegante panama hatte folk bærer på stadion, mens “de glade” australiere har indtaget stadion i Melbourne Open. Fordi konkurrencen finder sted i begyndelsen af året, hvor spillere er friske og udhvilede og tilskuere er i godt humør, omtaler spillerne Australian Open som “The Happy Tournament”. Dertil skal det siges at Australien også er det eneste deltagende land i top-30 listen af verdens lykkeligste, som vi i Danmark ellers toppede, indtil at Norge for nyligt overhalede os.

Turneringer trækker hinanden op

Selv om de er de mest prestigefyldte turneringer, foretrækker nogle spillere mindre turneringer, for at have en bedre chance for at vinde, eller blot hente nogle “nemme” penge hjem. Arrangørerne gør deres bedste for at tiltrække spillere og yde den bedste service, for derved at skabe et godt netværk og en samhørighedsfølelse blandt dem.

For eksempel blev US Open i 1973 den første turnering i Grand Slam-serien til at tilbyde lige store pengepræmier til både mænd og kvinder. I dag tilbyder hver Grand Slam lige store summer til vinderne. I 1988 tilføjede Australian Open et overdækningstag på tennisbanen. Derefter fulgte Wimbledon trop og byggede et tilsvarende tag i 2009. Roland Garros og US Open diskuterer stadig om de også skal hoppe på bølgen og få en slået op.

Det engelske mesterskab fejrer i dag den 3. juli dets 131. begivenhed, hvilket har sat gang i spekulationerne. En af spekulationerne går på hvorvidt ét (ud af utallige) af de ældste traditioner vil blive efterlevet, hvor spillerne f.eks. bukker for dronningen i publikum? Vi får at se – med ønsket om et godt Wimbledon til alle.

Forrige artikelWimbledon: Duften fra det grønne nyklippede græs…
Næste artikelDanmark fik fin start på hold-EM for U14 drenge
Tennisavisen.dk
Tennisavisen.dk er Danmarks største digitale tennisunivers. Vi bringer nyheder, billeder, analyser, debat og aktuelle opdateringer fra tennisverdenen – både fra Danmark og internationalt.